Vind vandaag uw nieuwe (t)huis

  • U zoekt
  • Type
  • Gemeente / Regio

Tips om op je energiefactuur te besparen

Door je energieverbruik binnen je huishouden te verminderen, kan je geld besparen bij betaling van uw energiefactuur. Daarboven op draag je een steentje bij aan de vermindering van de vervuiling van de aarde door uitstoten te beperken zoals CO². Win-win situatie dus.

Leverancier

In 2020 veranderde een op de vijf gezinnen van leverancier. Dit omdat het je soms heel wat geld kan besparen. Welke energieleverancier je juist kiest, kan een groot verschil maken bij je uiteindelijke afrekening. Vooral bij mensen die al lang niet meer van leverancier veranderd zijn, kan verandering goed uitpakken. Vergelijk grondig de verschillende leveranciers en kies degene die het beste bij je past. Een gezin met een gemiddeld jaarverbruik kan door de juiste keuze zelfs enkele honderden euro’s per jaar besparen.

Sluipverbruik

We bezitten steeds meer en meer verschillende elektrische apparaten. De laatste jaren is het gebruik ervan enorm toegenomen. De meeste mensen hebben een laptop, een gsm en een smartwatch die ze ‘s nachts laten opladen. Maar trek je ‘s morgens het stopcontact dan ook uit? Waarvoor dient het rood lampje van uw tv die constant brandt? Volgens een Amerikaanse studie is het zo dat een elektrisch apparaat 75% van zijn energie verbruikt wanneer deze in stand-by staat en dus niet meer wordt gebruikt. Een oplossing hiervoor is bijvoorbeeld het stopcontact uittrekken als je het niet meer gebruikt of makkelijker nog, een verdeelstekker kopen met een schakelaar. Zo zet je in één druk meerdere toestellen volledig uit.

Isoleren

Misschien wel een van de belangrijkste topics, isolatie. Zowel bij nieuwbouw als bij renovatie mag dit niet over het hoofd gezien worden. Zowel dak-, vloer-, raam- en muurisolatie zijn enorm belangrijk om uw energiefactuur te beperken. Met de online calculator van Fluvius (direct link: http://bit.ly/FluviusIsolatieCalculator) kan je eenvoudig de terugverdientijd van uw investering berekenen.

Verlichting

Verlichting vertegenwoordigt gemiddeld 10% van het elektriciteitsverbruik van een Belgisch huishouden, of ongeveer 300 tot 400 kWh per jaar. Om geld te besparen, is het belangrijk om de meeste verlichting uit natuurlijk licht te halen en uw kunstmatige verlichting te optimaliseren.
Hiervoor kan je bijvoorbeeld beter opteren voor lichte kleuren i.p.v. donkere kleuren. Deze lichte kleuren zoals wit, beige of grijs weerkaatsen het licht en zullen ervoor zorgen dat je minder snel geneigd bent om het licht aan te doen.

Vervang uw verlichting met LED lampen. Deze zijn iets duurder bij aankoop, maar zijn 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. De LED verlichting heeft nog als voordeel dat ze veel langer meegaan.

Probeer het licht enkel aan te doen indien nodig. Het is vrij zinloos om het licht te laten branden in je bureau als je in de keuken bezig bent. Vermijd ook zeker brandende lampen wanneer er niemand in huis is. Hiervoor bestaan tegenwoordig slimme lampen die via uw smartphone vanop afstand beheerd kunnen worden.

Energiezuinige apparaten

Huishoudelijke apparaten zijn voor ons dagelijks nuttig. Toch zijn huishoudelijke apparaten zeer vervuilend. Daarom kan je beter opteren voor apparaten die minder verbruiken. Deze kan je onderscheiden aan de hand van het verplichte energielabel. Tegenwoordig zijn meest ecologische toestellen gerangschikt bij A+++. Deze toestellen zullen iets duurder zijn bij aankoop, maar het verschil verdien je terug bij het stroomverbruik.

Programmeerbaar thermostaat

Een programmeerbaar thermostaat kan je eenvoudig instellen op basis van je levensstijl. Je kan dan instellen wanneer je al dan niet thuis bent. Zo vergeet je nooit meer de verwarming uit te zetten wanneer je het huis verlaat.

Powered by hookstone